7. juuli 2017

Külmutatud vaarika-tofu juustukook


Kuidas kokkad Sina?


Julgen pakkuda, et kui oled asjaarmastaja, teed seda sarnaselt minule - tunde järgi.
Natuke seda, natuke teist, paar peotäit siit...oh seda on ka üle! Oi, ei ole nagu õige tekstuur...pole hullu, parandame ära! Temperatuur tundub madal, keeraks juurde...?

Selle kohta võib öelda sisetuune, toidu tunnetamine või lihtsalt taju. Nii olen ise kokanud terve elu ja nõnda kokkavad ka minu isa ja vanaema. Võimatu on neilt vastuseid saada küsimustele, "kuidas Sa seda tegid?" ja "mida / kui palju maitseaineid kasutasid, et see kõrvitsapüreesupp nii maitsev tuli!?".

Retseptide kirja saamine on vahel ikka paras väljakutse ning just seetõttu olen nõnda kaua hoogu kogunud, et oma maitsvate katsetuste tulemusi ja õnnestumisi avalikult jagada. Loodan, et need saavad kellegi kodus katsetamiseks ning on toeks uute toiduideede sündimisel. Julgustan teid alati iga siin avaldatud retsepti puhul komponente muutma vastavalt oma soovile ning eksperimenteerima.

Disclaimer : Retseptides võib esineda puudusi, kuna mulle on hetkel veel harjumatu protsessi käigus kõik kirja panna.. Mõnikord ununeb ja kirjutan mälu järgi. Kutsun teid üles teada andma kuidas välja kukkus - mis läks hästi, mis pahasti. Kui kuskil hätta jääd, anna märku ja proovin nõu anda. :)

Epic külmutatud vaarika-tofu juustukook
__________________________________________________________________________________________

Esimene retsept on mõnus suvine tort. Hea (jää)tee kõrvale palaval päeval. Mõnus mäng magus-hapu piiril.
Katab 6-8 inimese magustoidulaua (või 4 eriti suure maiasmoka isu ;P).

Töövahendid:

Blender/köögikombain
18-22 cm-ne lahtikäiv koogivorm
Veidi ruumi nii külmkapis kui ka sügavkülmas
Küpsetuspaber
Taignarull (soovituslik)


Põhi:

100g Digestive küpsised (proovi suhkruvaba või ka muid küpsiseid)
2 spl tahket rasvainet (mina eelistan orgaanilist rafineeritud kookosrasva neutraalse maitse saavutamiseks)


Sisu:

200g maitsestamata tofut või pehmet tofut (Bon Soya)
200g India pähklied
1 prk täisrasvast kookospiima
2-3 suurt peotäit värskeid vaarikaid (või sulatatud külm. vaarikaid)
100ml vett*
2 väikse laim mahl (soovikorral ka ühe laimi koor)
maitse järgi magustajat (mina kasutan köögis tavaliselt agaavisiirupit)
näpuotsatäis soola (mina kasutan köögis Himaalaja soola)


*Vee asemel võib kasutada ka kookospiima purgist ülejäävat vedelikku või külmutatud vaarikate puhul tekkitund vaarika sulavett. Kui Sinu köögimasin on eriti võimas, siis võid isegi vähem vett kasutada, kui kasutad vedelat magustajat (nt agaavisiirupit).


Work in progress. Tunnetuslik kaunistamine.
Juhised:
Mida teha kõigepealt?

Alustuseks pane kookospiima purk juba eelmisel õhtul külmkappi või kui unustasid, siis ca 30-st minutist sügavkülmas täiesti piisab.
Pähkleid leota üleöö või keeda 20-30 min.*1   (<- tärnidega märgete täpsustusi jälgi lehekülje alumises osas)

- Kata koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Purusta küpsised blenderis või taignarulliga küpsetuspaberist volditud taskus.
- Sulata rasvaine ning sega küpsisepuruga. Suru saadud mass vormi põhja ja veidi ka äärtesse.
- Ava kookospiima purk ning kraabi lusikaga pinnale kerkinud tahke kookoskreem kaussi.
- Lisa tofu, pähklid, vaarikad, vesi, laimimahl, magustajat ja sool.
- Blenderda ühtlaseks, kohupiimakreemi meenutavaks massiks - tekstuurilt peaks jääma kergelt siidine.
- Vajadusel lisa magustajat ja/või vedelikku.*2
- Kraabi saadud tihke mass põhja peale, soovikorral joonista lusikaga pinnale n-ö lained, mis annavad valminud koogile päris kauni efekti.
- Pista kook ca 6-8 tunniks või üleöö sügavkülma.

"lained" koogi pinnal; peale külmutamist, enne kaunistamist

Tõsta kook sügavkülmast välja alles 2 tundi enne serveerimist. Lõika peenikese terava noaga kook servade küljest lahti. Seda on lihtsam teha, kui kuumutad nuga vahepeal sooja vee sees. Kaunista meelepäraselt ning jäta külmkappi (enam mitte sügavkülma!) sööjaid ootama.


Head nautimist!
Much luv
<3

___________________
*1 Leotades säilib pähklites rohkem toitaineid jm, kuid ometi eelistan mina mõnikord päkleid keeta. Seda teen ma, kui spetsiifilise maitse saavutamine toidus on mulle eriti oluline või kui mul ei ole kohe üldse India pähkli tuju. Nimelt ei armasta ma eriti India pähkleid nende maitse pärast ja ka kookides kipub nende maitse tavaliselt olema rohke, esiletükkiv. Eriti neutraalse maitse saavutamiseks keedan ma pähklied 30 min ja vahetan vett 2x keemise ajal. See ei võta India pähkli maitset küll täielikult ära, kuid vähendab märkimisväärselt.

*2 Siin oleneb palju kasutatava blenderi või aparatuuri töövõimsusest. Minu väike, aga endiselt tubli, viimaseid elupäevi nägev blender valjab, et ma lisaksin päris palju rohkem vedelikku, et tera suudaks massist läbi liikuda. Liigse vedeliku puhul hakkab muidugi mingi hetk kannatama koogi tekstuur, õnneks maitse mitte. Seega vett lisa ainult vajadusel ja vähese kaupa. Ürita tajuda piiri, mil mass on paks, aga ei koorma liialt masinat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar